Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас на састанку шефова дипломатија Вишеградске групе, Западнобалканске шесторке и њихових суседа у региону у Варшави да Србија није део заједничке безбедносне политике ЕУ и да се некад интереси не поклапају, али да ЕУ мора да поштује своје властите одлуке и на састанцима поштује статусну неутралност Косова.

 

dacic-varsava

 

«Да ли су представници Приштине означени са звездицом и са фуснотом на састанцима? Да ли поштујете статусну неутралност? Говорите о њима као да су земља, а ми нисмо с тим сагласни. Да ли се ССП са Косовом ратификује у националним парламентима држава чланица?Не, ратификован је само у Европском парламенту. Како можете да говорите о Косову као држави», казао је Дачић у обраћању министрима и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини.

 

Дачић је упитао да ли Србија треба да прихвати независност Косова, кад то нису учиниле ни све чланице ЕУ.

 

«Ми јесмо толерантни, али ви у ЕУ треба да се придржавате својих одлука», рекао је Дачић и додао да се од Србије тражи придруживање одлукама ЕУ у спољној политици која нису у складу с њеним националним интересима.

 

Дачић је упозорио да Србија у процесу евроинтеграција мора да се ухвати у коштац не само са свеобухватном реформом већ и да дијалогом о нормализацији односа с Приштином чији исход утиче на цео регион.

 

Он је додао да евроинтеграције угрожава и политика условљавања у којој «лествица која би требало да стоји на свом месту», све више постаје «покретна мета, која мења величину и облик, те умањује сигурност и веру у коначни резултат – достизање чланства у ЕУ».

 

«Услед свега тога, наши грађани се основано питају постоји ли заиста истинска намера да Србија и остатак региона постану чланови европске породице или је бесконачно условљавање и одлагање отварања појединих поглавља само пука маска иза које се крије неспремност, ако не и отворено противљење већине држава чланица даљем ширењу Уније», казао је Дачић.

 

Шеф српске дипломатије истакао је да евроинтеграцији не помаже то што се од западног Балкана захтева стратешко стрпљење.

 

«Нама је потребно да знамо шта ЕУ очекује и жели од нас. Тражити стратешко стрпљење од региона који за више од деценије није успео да се значајније приближи ЕУ неће дати допринос интензивирању реформи и јачању стабилности. Нама је потребна стратешка подршка ЕУ у сваком погледу», рекао је Дачић.

 

Дачић је такође затражио подршку да Србија, која је одмакла у реформама целокупног друштва али има утисак да у евроинтеграцијама не напредује жељеном динамиком, јер је у доброј мери условљена напретком у дијалогу Београда и Приштине, отвори у децембу три преговарачка поглавља као замајац европској перспективи.

 

Дачић учествује на годишњем министарском састанку Вишеградске групе и Западнобалканске шесторке, као и Румуније, Бугарске, Италије, Словеније, Хрватске и Европске комисије.

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;