Постоји могућност да је део оружја из словеначких складишта некадашње ЈНА, које је Словенија донирала Авганистану у склопу подршке Запада тамошњој влади, завршио у рукама исламистичких бораца у Либији, Ираку и Авганистану, пише љубљански лист «Дело». Агенција «Хина» наводи да се исто можда догодило и са старим оружјем које је послато на уништавање специјализованом предузећу у Словачкој.

 

20161129123504_400192

 

Лист Дело се позива на Conflict Armament Research (ЦАР), европску невладину организацију са седиштем у Великој Британији која истражује податке о извору оружја и муниције у оружаним сукобима у свету, а која је недавно истраживала порекло оружја које се користи у сукобима у Либији и Сирији.

 

Тако је у Либији пронађено оружје које би могло бити повезано са залихама оружја југословенског порекла, које је словеначка војска 1991. године запленила од ЈНА, међу осталим и оружје које је према налогу словеначких власти требало да буде уништено у једном специјализованом предузећу у Словачкој.

 

У Либији су истраживачи ЦАР-а открили ракету «м 79» (тзв. «оса») у близини Триполија, која је носила исту ознаку као поšшиљка «оса» које је словеначко Министарство за одбрану 2005. године послало на сигурно уништавање у једно специјализовано подузеће у Словачкој.

 

Оно је, како се сада сумња, могло илегално да заврши у Либији, где су до њега дошли џихадистички побуњеници блиски Исламској држави, али је реч само о претпоставкама, наводи лист, подсећајући да је таквог оружја било много на подручју целе некадашње Југославије.

 

У словеначком Министарству одбране потврдили су да је Словенија 2005. године словачком предузећу ВОП, које је у међувремену престало да ради, предала 6.802 дотрајале ракете «м 79», међу којима 132 које су носиле бројеве ЛОТТБ8606 које су потврђене у Триполију.

 

Организација ЦАР је Словенију замолила и за информације о минобацачким пројектилима, које је словеначко Министарство одбране 2003. и 2008. године донирало авганистанској војсци у склопу јачања војске те земље, а од којих су неке, како изгледа, прошле године заплењене од снага ИД у Тикриту на северу Ирака, пише Дело.

 

Исто тако, словеначки извори потврдили су да је 2008. године влада у Љубљани авганистанској влади донирала већу количину минобацачких мина и муниције, за које сада у ЦАР-у сумњају да је дошло у руке џихадистичких бораца против авганистанске владе.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ;