Европска унија планира да значајно повећа своје војне расходе, објавио је Фајненшл тајмс (The Financial Times). Брисел ће, по писању листа, формирати Европски одбрамбени фонд (European Defence Fund, EDF) који ће располагати са милијардама евра.

 

brisel-evropsko-vijece-620x400

 

Новац ће бити намењен за сајбер-безбедност ЕУ, појачавање обавештајног деловања и стварање могућности да се европски космички програм користи и за одбрану.

 

 

Лист тврди да Европска комисија планира и да повећа куповину наоружања у иностранству, али не наводи о ком наоружању је реч, нити о његовим количинама, међутим, наглашава да ће се водити рачуна о „стандардизацији“.

 

 

Досад су земље ЕУ са 80 одсто задовољавале своје потребе у оружју и војној опреми у оквирима Европске уније.

 

Оснивање Европског одбрамбеног фонда је иницирале су Немачка и Француска уз подршку Италије и Шпаније, са амбицијом да се растући војни буџети ефикасније искористе.

 

У септембру је било објављено да Европска комисија предлаже продају евро-обвезница којим би се финансирали заједнички одбрамбени пројекти, а у међувремену је новоизабрани председник САД Доналд Трамп иступио са изјавом којом тражи од свих земаља чланица НАТО-а да подигну војне расходе до 2 одсто националног БДП.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;