Хашки трибунал издао је међународни налог за хапшење троје чланова Српске радикалне странке које је раније оптужио за непоштовање суда, саопштио је тај суд.

 

hag-radikali

 

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио да су утицали на сведоке у процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

 

Налог за њихово хапшење, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015. године, али по њему ни до данас није поступљено.

 

Оценивши да је Србија неколико пута одбила да поступи по налогу суда, да ухапси и у Хаг изручи троје радикала, Трибунал је 5. октобра издао међународни налог за хапшење Јојића, Радете и Остојића.

 

Тим налогом, с којег је данас скинута ознака поверљивости, Трибунал налаже овлашћеним службама и званичницима «свих држава чланица УН да сместа делују… у циљу хапшења, притварање и пребацивања у Трибунал» троје оптужених.

 

Судије су међународни налог издале у вери да би «могао допринети да спровођење правде више не буде опструисано».

 

Хашки трибунал је Србију већ пријавио Савету безбедности УН због несарадње у случају троје радикала.

 

Виши суд у Београду одлучио је раније ове године да нема законских основа за хапшење и изручење троје радикала, зато што закон Србије о сарадњи с Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и за непоштовање суда.

 

Сличну аргументацију претходно је употребила Француска која је одбила да изручи Трибуналу своју држављанку Флоранс Артман, осуђену на седам дана затвора због објављивања поверљивих одлука суда из процеса Слободану Милошевићу.

 

Артман је на крају ухапшена у Хагу на дан изрицања пресуде Радовану Караџићу и издржала је две трећине казне у затвору, после чега је ослобођена.

 

Подносећи редован извештај Савету безбедности, у јуну ове године, председник Трибунала Кармел Ађијус и главни тужилац Серж Брамерц оцијенили су да Србија одбија да сарађује и изручи троје радикала.

 

Они су одбацили аргументацију београдског суда, подсећајући да су исти судија и суд, претходних година, у сличним случајевима, доносили одлуке о изручењу оптужених за непоштовање суда, попут, на пример, још једног члана СРС Љубише Петковића који је потом у Хагу био осуђен на три месеца затвора.

 

Следећи извештај о сарадњи Србије, челници Трибунала поднеће Савету безбедности у децембру.

 

Реагујући на одлуку београдског суда, и расправно веће Трибунала је пре неколико месеци протумачило да је Србија обавезна да сарађује и изручи оптужене за непоштовање суда и по статуту Трибунала и по сопственом закону о сарадњи с међународним судом.

 

 

РТРС

Тагови: ;