Председник Србије Томислав Николић и Чешке Милош Земан разговарали су данас у Прагу о изазовима које пре свега пред Србију због тога што је на балканској траси ставља миграцијска криза и о билатералној економској сарадњи.

 

фото: Танјуг
фото: Танјуг

 

У присуству председника српски министар образовања, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и чешка министарка просвете и спорта Катержина Валахова потписали су Споразум о сарадњи Србије и Чешке у области културе, образовања, науке, омладине и спорта.

 

Председник Земан, као присталица радикалних решења и затварања граница већ на почетку балканске трасе, посебно је заинтересован да чује искуства Србије и сазна како би Чешка могла да Србији помогне поред друге транше помоћи од 755.000 евра и слања чешких полицајаца као појачања српским колегама.

 

«Чешку интересује српско искуство када је Србија била на главној траси избеглица из Турске у Средњу Европу. Увек је разлика када о нечему говорите само у теорији од тога када у нечему живите. Срби су кроз то прошли и за нас је занимљиво да упоредимо то искуство са сличним какво је имала Македонија», казао је уочи састанка саветник председника Земана за спољну политику, Хинек Кмоњичек.

 

 

Председник Србије састаће се данас с чешким привредницима са којима жели да разговара о улагањима у Србију. Вечерас га очекују разговори с председником Сената чешког парламента Миланом Штехом, а сутра сусрет с чешким премијером Бохуславом Соботком.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;