Уз пријатеље је лакше. Значи нам подршка народа Србије. С првом вешћу о смрти нашег председника и команданта, у амбасади су почели да звоне телефони. Сваки позив значио је израз искреног саучешћа.

 

амбасада Кубе у Београду, Србија
Фото: Милена Анђела/ Новости

 

Овако, за «Новости», каже Адела Мајра Руис Гарсија, амбасадорка Кубе у Београду. Видно потресена, једва је пристала на разговор. Ипак, наставила је:

 

— Премијер Александар Вучић нас је позвао у раним јутарњим часовима, а потом су нас позвали из Председништва. Примили смо небројено позива, не само представника власти, већ и од грађанства. Сви се присећају веза Србије и Кубе.

 

 

Амбасадорку је, како нам каже, највише потресла порука седамнаестогодишњака из Лесковца који је рекао да је одрастао на принципима кубанске револуције и да је одлазак Кастра губитак за цео свет.

 

— У многим порукама се истиче колико је наш командант бранио Србију — каже Адела Мајра Руис Гарсија. — Противио се бомбардовању ваше земље и залагао се за територијални интегритет, што се помиње у свим његовим порукама. Народ Србије му то не заборавља, и то је најчешћи лајтмотив у порукама опроштаја и захвалности људи који се уписују у књигу.

 

 

— Знали смо да је Кастро стар, али опет, народ Кубе није био спреман за коначан растанак с њим. Спремали смо се да 2. децембра прославимо његов рођендан. Сваки век има своју значајну фигуру, али могу само да кажем да ће кубански народ наставити успехе кубанске револуције. Тај ген је усађен у кубански народ.

 

 

За Кастром, каже наша саговорница, жале у готово целом свету, у Венецуели је проглашена тродневна жалост, али тугују и народи Африке, Азије, Блиског истока и Европе, који цене слободу и не заборављају солидарност коју смо не тако мало пута показали кад год је то и коме год је то било потребно.

 

— Фидел ће увек бити у срцима свих Кубанаца, као и у срцима оних који, широм света, воле слободу и независност, што је био основни принцип нашег команданта и председника — закључује Адела Мајра Руис Гарсија.

 

Николић, Кастро

 

Током понедељка у отворену књигу жалости уписали су се многи Београђани, жалећи због смрти кубанског председника, осведоченог пријатеља српског народа. Председник Србије Томислав Николић први је написао опроштајну поруку у којој, између осталог, каже да је свет остао без једног од последњих великана, а да Србија данас има једног великог пријатеља мање.

 

 

dfg-1

 

Фидел Кастро остаће симбол револуционарног заноса малих народа у 20. веку. Нека је вечна слава највећем сину кубанског народа, симболу борбе против империјализма у светским размерама, који је од своје земље створио острво слободе. Његово дело остаће као светионик слободе у срцима свих слободољубивих људи широм света, само неке су поруке саосећања Београђана с кубанским народом.

 

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ; ;