Из седишта Црвеног крста у Женеви је објављено да је источни Алеп током последња три дана напустило око 20 000 људи а у западни Алеп, који је под контролом власти у Дамаску, је од августа стигло преко 40 000 људи који су успели да побегну из источног дела града.

 

alep

 

„Сиријска армија је преузела потпуну контролу над саобраћајном магистралом Кастело што је створило могућност да се источном Алепу доставља хуманитарна помоћ без икаквих ограничења“, каже стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин.

 

Владине снаге су досад ослободиле делове источног Алепа у којима живи 90 000 људи. Они ће убрзо наићи на добро утврђене позиције терориста у југоисточном делу Алепа, са минираним пролазима и зградама и подземним ходницима. Зато ће војни врх Сирије вероватно поново применити тактику расецања фронта и територије коју држе сиријска Џебхат ан Нусра и њени савезници.

 

„Ако сиријска армија заузме цео Алеп, то неће допринети борби са «исламском државом». Ми и даље сматрамо да, све што јача Асадов режим, не игра позитивну улогу у Срији и не води обустави рата. Асадов режим је један од разлога појаве «исламске државе»“, рекао је портпарол Пентагона Питер Кук.

 

Сријска армија истовремено брзо напредује и према Ел-Бабу, па је од турских јединица не дели више од 5-7 км, а ово значи да је судар Асадове и Ердоганове амрије код Ел-Баба постао неизбежан.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;