Напуштањем седнице Уставно-правне комисије парламента БиХ, српски чланови Александра Пандуревић и Лазар Продановић, у среду су осујетили план бошњачких колега да прегласавањем Срба одбаце као неоснован захтев посланика Народне скупштине за оцену уставности Закона о проглашењу 1. марта као Дана независности БиХ.

 

rs-prvi-maj-pandurevic_620x0

 

Уставни суд БиХ тражио је од Уставно-правне комисије парламента БиХ да се изјасни о захтеву парламента РС који је пред највишом правном инстанцом оспорио прославу 1. марта као Дана независности БиХ, јер вређа осећања Срба у БиХ.

 

Заменик председавајућег ове комисије Александра Пандуревић каже, за «Новости», да су српски чланови били приморани да напусте седницу, јер је било евидентно да би били прегласани и да би у том случају Комисија одбацила захтев.

 

«Сматрамо да је захтев РС у потпуности оправдан јер обележавање 1. марта као Дана независности БиХ не подржава српски народ у земљи. Дакле, тај закон није у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ» — поручила је Пандуревићева.

 

Члан Комисије из СДА Шефик Џаферовић истакао је да је захтев РС неутемељен и да га треба одбацити, те да је 1. март државни празник. Он је предложио Комисији да одбаци захтев РС.

 

Потом су Пандуревићева и Продановић, који су у дискусији захтев Народне скупштине оценили легитимним, напустили седницу пре него што је Џаферовићев предлог председавајући Комисије Дамир Арнаут ставио на гласање.

 

Званичници РС очекују да Уставни суд БиХ прогласи неуставним обележавање 1. марта као Дана независности БиХ.

 

Продановић каже да обележавање 1. марта као Дана независности БиХ вређа осећаје српског народа, јер је тај датум био увод у ратни сукоб у БиХ.

 

Подсетио је да је 1. марта 1992. године, против воље српског народа, одржан референдум о независности БиХ и убијен српски сват на Башчаршији Никола Гардовић, што је био увод у крвави рат.

 

После напуштања седнице српских чланова, Уставно-правна комисија парламента БиХ остала је без кворума, па је изјашњавање о захтеву НСРС одложено за наредну седницу.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;