Референдума у Српској ће бити, али њихове теме бираће искључиво грађани Републике Српске, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

 

dodik

 

Додик је ово рекао коментаришући изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић како нестабилност БиХ указује на то да БиХ још није потпуно политички еманципована, а недавни референдум у Републици Српској је први корак ка низу референдума, до могуће независности тог ентитета.

 

» Није њено да се меша у унутрашњу политику БиХ и Републике Српске» — изјавио је Додик за РТРС.

Председник Српске је оценио да је Китаровићева «старе стереотипе извукла из ормара». Навео је да су Хрвати и Срби у историји имали много размимоилажења и отворених непријатељстава, те да Хрватска наставља са анимозитетима.
«Невероватно је како не престаје борба, односно пажња одређених кругова везано за Републику Српску. Када је све стабилно и мирно нађу се они који очигледно оптужују или покушавају да пројектују неки разлог будуће нестабилности» — рекао је Додик.
Председник Српске је подсетио да је његов недавни сусрет са хрватском председницом био веома коректан, те да није разговарано на тему референдума.
«Чуди ме да је хрватска председница дошла у позицију да коментарише било шта у Републици Српској. Ако је ико присутан са политикама у БиХ, онда је то Хрватска која се отворено меша у унутрашње сдтвари БиХ» — додао је Додик.
Он је поновио да је референдум о Дану Републике био потпуно легитиман и легалан, те да је показао способност Српске да организује један такав референдум.

«Све друго што је Китаровићева рекла је у делу претпоставке. Наравно да ћемо ми одржавати референдуме, јер мислимо да су они начин на који се најбоље исказује воља народа. О темама ћемо ми одлучивати, не неко други. Видим да је с њихове /хрватске/ стране то питање везано за самосталност и независност Републике Српске, а Китаровићева је отишла и даље говорећи да ће ако дође до тог референдума Русија војно, технички, обавештајно, итд. помоћи Српској» — рекао је Додик и додао да у Русији није разговарао о томе, већ о питањима туризма и трговине

 

. Додик је нагласио да је поносан на чињеницу да Српска има добру сарадњу са Русијом.

«Ја сам тренутно у Русији и никаквих разговора те врсте нема. Не знам одакле Китаровићевој такви подаци. У сваком случају, нико о томе не разговара. Њихова /хрватска/ западна острашћеност према Русији и Путину је дио њихове политичке стратегије и ја ту немам ништа да додам «- рекао је председник Српске.

Додик сматра да је крајње време да се «Хрватска престане бавити Српском и БиХ на овакав начин». Истиче да је Србија добар пример немешања у унутрашње односе у БиХ, јер има принципијелан став подршке Дејтону и подршке договору три народа.
«Наш договор унутра подразумева нашу велику снагу и ми се припремамо за њега. Мораће уследити договор о томе како се кретати у БиХ. Раније су управо Китаровићева и други из Хрватске предлагали да се деси Дејтон два. Сада су ућутали о томе јер очигледно нису успели да досегну даље од својих кабинета. Изгледа да немају подршку за тако нешто, али очигледно, исто тако, не престају да се баве нама» — навео је Додик.
Председник Додик је додао да ако је Хрватска нешто показивала у прошлости, онда је то била одређена врста неприхватања Српске.

«Ми смо то можда и разумели, али нисмо спремни да пређемо преко тврдње које нас елиминишу или стављају у негативан контекст за оно што нисмо учинили, што је можда будућност, али дозволите да ми о томе причамо, а не ви госпођо Китаровић» — поручио је Додик.

 

 

Тагови: ; ; ;