Србин из Глине Мирослав Јовић (47), звани Чича и Струја, ухапшен је у уторак увече на аеродрому у Тивту, по потерници коју је за њим расписао Национални биро Интерпола Загреб, на захтев Жупанијског суда у Сиску, где је Јовић осуђен на 15 година затвора под оптужницом да је починио кривично дело ратни злочин над цивилним становништвом.

 

04-aerodrom-tivat_620x0

 

Пресудом од 30. маја 2006. године, коју је изрекла судија Сњежана Мркочи, Јовић је осуђен заједно са Миланом Станојевићем (45) из Глине, који је такође добио 15 година затвора, а на робији се налази од 2005. године.

 

После привођења судији за истрагу Вишег суда у Подгорици, Јовићу је одређен екстрадициони притвор. У исказу пред њим Јовић је негирао кривицу, тврдећи да у том периоду није био тамо и нема везе са извршењем дела због којег је осуђен.

 

Оптужницом се њима двојици стављало на терет да су 3. септембра 1991. године убили Иванку Медвед и ранили њеног супруга Бранка Медведа, само због тога што су Хрвати… а да су се «противили демократском правном поретку Хрватске, покушавали припојити Глину такозваној Српској Крајини и протјерати грађане хрватске националности…»

 

Пресуда је донесена на основу исказа Медведа, који је иза једног грма видео њих двојицу, односно да их је познавао јер су ишли заједно у школу…

 

 

 

Тагови: ; ; ;