Педесетједногодишњи Немац, запослен у обавештајној служби те земље ухапшен је у Дизелдорфу због наводног откривања државних информација исламско-екстремистичком сајту, преносе агенције.

bundeschutz-790x293

 

Како се наводи, немачка унутрашња обавештајна агенција (BfV) открила је пре четири недеље активности запосленог, када је покушао да се домогне веома «осетљивих» информација користећи лажно име у правећи коментаре «у духу» исламских екстремиста.

 

BfV није одмах одговорила на мејл, јер није било доказа да агенцији или запосленима прети опасност, а није ни прецизирала шта је тачно ухапшени радио у агенцији, нити од када ради у њој.

 

«Он је оптужен за прављење исламистичких коментара на интернету користећи лажно име и због откривања агенцијских података на интернету. Није се понашао сумњиво док је био запослен», саопштили су из агенције.

 

Немачки званичници појачали су надзор због могућих исламистичких група и појединаца након два напада Исламске државе у јулу.

 

Како је BfV навела, у Немачкој делује око 40.000 исламиста, укључујући 9.200 ултра конзервативних исламиста познатих и као Салафисти.

 

Директор те агенције је раније изјавио да је Немачка мета исламског тероризма и да мора да схвати да ће Исламска држава и друге терористичке организације наставити да нападају Немачку уколико им се укаже прилика.

Извор Ројтерс

Тагови: ; ;