Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра да ће неуспела неолиберална политика у Европи вероватно довести до краха Европске уније.

 

Чомски, comski

 

Ноам Чомски је, у интервјуу за Раша тудеј, рекао да кандидаткиња француске крајње деснице за председника државе Марин ле Пен, која навија за референдум о чланству Француске у ЕУ, има велике изгледе да победи на председничким изборима 2017. и покрене иницијативу за такозвани Фрегзит.

 

Чомски такође сматра да Немачка није та која би покренула распад Уније јер, како каже, она има користи од тог блока.

 

«Када би се Унија распала, то би био трагичан развој догађаја», оценио је Чомски.

 

 

Објашњава да је неуспела неолиберална политика прошле генерације утицала на овако велики пораст популарности десничарских странака. Према његовим речима, резултат тих процеса је то што су људи гневни, разочарани, срушених нада у будућност.

 

Иако хвали европске интеграције као једно од «највећих достигнућа у периоду после Другог светског рата», Чомски истиче да је та структура постала практично нефункционална.

 

«Успостављање јединствене валуте без одговарајуће политичке структуре је рецепт за пропаст», процењује Чомски, додајући да «не постоје механизми који би омогућили да богати сектори помажу сиромашнима у тешким временима у ЕУ».

 

 

Амерички филозоф се осврнуо и на програм новоизабраног председника САД Доналда Трампа, рекавши да га не сматра «антиестаблишментским кандидатом», имајући у виду и то да је за министра финансија одабрао човека који долази из банкарске групације «Голдман Сакс».

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;