Председник Русије Владимир Путин разговарао је са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом поводом његове изјаве у вези са свргавањем председника Сирије Башара Асада, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

 

телефонски разговор, Ердоган Путин

 

У уторак је Ердоган изјавио да је турска армија почела војну операцију у Сирији како би окончала владавину Асада.

 

„Могу само да кажем да је јуче наш председник разговарао телефоном са Ердоганом и да је било речи о тој теми“, одговорио је Ушаков новинарима на питање да ли је Путин разговарао са турским председником о његовој изјави у вези са Сиријом.

 

«Да, он му је дао одговарајуће објашњење», рекао је Рјабков и навео да не може да коментарише да ли је Русија задовољна Ердогановим објашњењем.

 

 

У среду је портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио да Кремљ очекује од Анкаре разјашњење Ердоганових речи. Москва је истакла да та изјава противречи претходним изјавама турских власти.

 

Од краја августа турска војска уз сарадњу са одредима такозване „Сиријске слободне армије“ на северу Сирије води операцију „Штит Еуфрата“. Званични циљ те операције је чишћење територије од пет хиљада квадратних километара од терориста «ИД» и стварање зоне безбедности ради смештаја избеглица. Анкара протестује против подршке коју САД пружају сиријским Курдима.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;