САД и НАТО намерно подижу температуру у одосима са Русијом, рекао је Сергеј Лавров.

 

15319493_1474012525960770_628230052_n

 

„Данас посматрамо повећавање војног потенцијала НАТО и војног присуства алијансе на истоку Европе, које је без преседана од времена Хладног рата. Све је то у функцији вршења војно-политичког притиска на Русију. Поред наших граница се изводе војне вежбе које су често потпуно провокативног карактера“, рекао је руски Министар у интервјуу за Corriere della Sera.

 

Чак и у време најбољих односа између Москве и НАТО, западни војни савез није престајао са приближавањем границама Русије, рекао је Лавров, истовремено подсећајући на бомбардовање бивше Југославије, инвазију на Ирак и агресију против Либије.

 

Он је изразио наду да ће спољнополитички тим Доналда Трампа почети да прави практичне кораке ка нормализацији односа и на плану заједничке борбе против тероризма и да неће понављати грешке претходних које су плански урушиле руско-америчке односе.

 

„За разлику од САД, Русија све што чини, чини на сопственој територији. А САД, као и неке друге земље, своје трупе пребацују у државе које се граниче са Русијом и још у њима изводе провоцирајуће демонстрације своје војне силе“, закључи је Министар.

 

Ката

Тагови: ; ;