Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да изручење Србина из Глине Мирослава Јовића Хрватској од стране Црне Горе због наводне одговорности за ратни злочин «показује да хрватска држава наставља политику застрашивања бивших припадника РСК».

 

 

linta-tanjug

 

Линта у саопштењу наводи да је Јовић 162. Србин који је ухапшен по хрватским потерницама што потврђује, како оцењује, да хрватско правосуђе није ни независно ни непристрасно већ да је «у функцији хрватске политике цементирања етничког чишћења Срба».

 

Линта наводи да је Јовић живео у Тивту где је имао клесарску радњу.

 

«Он није имао српско држављанство, јер је Србија одбила његов захтев за пријем због тога што је прецесуиран за ратни злочин», навео је Линта у саопштењу додајући да га је Жупанијски суд у Сиску 2006. године осудио на 15 година затвора у одсуству, јер је наводно са извесним Миланом Станојевићем починио ратни злочин 1991. године у месту Горње Табориште (општина Глина).

 

Изјаве појединих лица демантују да је Мирослав Јовић починио било какав ратни злочин, наводи Линта додајући да Хрватска све припаднике војске и полиције бивше РСК сматра агресорима и потенцијалним ратним злочинцима а припаднике хрватских оружаних снага херојима који нису могли да почине ратне злочине.

 

Због тога је веома важно да Србија никада не пристане на неразуман захтев хрватске стране да укине закон о регионалној надлежности за ратне злочине, поручује Линта позивајући наше Тужилаштво за ратне злочине почне да гони наредбодавце и починиоце бројних ратних злочина над српским цивилима и заробљеницима.
Црногорски медији јавили да је Србин из Глине Мирослав Јовић ухапшен на аеродрому у Тивту, по Интерполовој потерници хрватских власти.

 

 

 

Тагови: ; ;