Руски Председник Владимир Путин је одобрио нови концепт спољне политике земље, а текст релевантних уредби је објављен на званичној интернет страници правних информација.

 

По том концепту, за Русију је приоритет да се ојача међународно право. Москва се стриктно придржава обавеза у вези контроле наоружања и очекује исто од својих партнера.

 

111

 

Такође, Русија је спремна да додатно разговара о постепеном смањењу нуклеарних потенцијала. Москва је такође спремна за договор око спречавања трке у наоружању у свемиру.

 

Посебна пажња у документу је посвећена односима са НАТО и САД. Русија има негативан став према ширењу НАТО и приближавању Алијансе руским границама.

 

Русија сматра да је глобални систем противракетне одбране САД претња и задржава право да предузме одговарајуће мере у вези тога. Истовремено, Москва придаје велики значај имплементацији споразума са Вашингтоном о стратешком офанзивном оружју и очекује да ће САД да се, у својим акцијама на светској сцени, строго придржавају норми међународног права.

 

Русија је заинтересована за изградњу узајамно корисних односа са САД, узимајући у обзир посебну одговорност две земље за међународну безбедност.

 

Такође, Москва подржава резолуцију о Сирији, јединство, независност и територијални интегритет те земље. Што се тиче борбе против тероризма, кључни фокус треба да буде на стварању широке међународне коалиције.

 

У концепту се наводи да је главни тренд у садашњој фази светског развоја борба за доминацију у свету, али истиче да УН постоји као алтернатива и као центар за регулисање међународних односа. Русија ће, са своје стране, допринети побољшању примене механизама санкција УН.

 

У концепту се наводи да ће Русија проширити своје присуство на Антарктику и тежити да се смање тензије на корејском полуострву.

 

Ката

Тагови: ; ;