Панел Уједињених нација одбацио је британски захтев да преиспита став о Џулијану Асанжу и остао при томе да је оснивач Викиликса жртва «произвољног притвора», саопштила је Канцеларија за људска права УН.

dzulijan-asanz

Како се наводи у саопштењу, Радна група УН за произвољни притвор утврдила је да Велика Британија није обезбедила довољно нових информација да би се случај преиспитивао, преноси АП. Група је донела одлуку на састанку прошле недеље, додаје се у саопштењу.

 

У фебруару ове године, панел УН је закључио да су Велика Британија и Шведска незаконито притвориле Асанжа и позвао их да окончају његово лишавања слободе. У закључцима се истиче да оснивач Викиликса има право на накнаду. Британија и Шведска су одбациле те закључке.

 

Асанж се крије у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године како би избегао хапшење и изручење Шведској, где му прети оптужница за силовање.

 

Он страхује, међутим, да би га шведске власти могле изручити Американцима, где би се могао наћи на суду због објављивања поверљивих докумената на Викиликсу.

Извор Танјуг

 

Тагови: ; ; ;