Уставни суд Босне и Херцеговине поништио је данас резултате референдума о Дану Републике Српске одржаног 25. семптембра, уз образложење да је референдум спроведен упркос привременој мери овог суда којим је забрањенио одржавање референдума.

 

додик

 

На званичној интернет страници Уставног суда БиХ наведено је и да одлука о расписивању референдума, коју је 15. јула ове године донела Народна скупштина РС, није у сагласности са Уставом БиХ.

 

Уставни суд БиХ је тако усвојио захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је тражио «решавање уставноправног спора са ентитетом Република Српска» у вези са одлуком о расписивању референдума о Дану РС.

 

Председник Републике Милорад Додик рекао је за бањалучки Глас Српске да је и пре одлучивања и заседања Уставног суда БиХ у којем, како је навео, седе високи функионери СДА, било познато какву ће одлуку да донесу.

 

Додик је нагласио да је ово директан удар на демократско право једног народа.

 

«Ништа другачије од овакве срамне одлуке Уставног суда БиХ у којем седе високи функционери СДА и нисмо могли очекивати. То је директан удар на демократско право једног народа и демократију за коју се залаже и коју спроводи Република Српска», рекао је Додик.

 

 

У РС је 25. септембра одржан референдум на којем је велика већина грађана који су изашли на биралишта подржала да се 9. јануар и даље слави као Дан републике.

 

Уставни суд је 17. септембра забранио одржавање референдума.

 

 

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;