У Москви су у незваничној посети лидери Демократског Фронта Црне Горе. Реч је о коалицији странака које чине опозицију Влади Премијера Мила Ђукановића. Коалиција се противи уласку Црне Горе у НАТО, залаже се за укидање санкција Русији, за преиспитивање дипломатског признавања независности Космета и за очување традиционалног начина живота, укључујући и историјске братске односе између Црне Горе и Русије, пише руски лист «Взгљад».

 

Ђукановићева победа по опробаном рецепту

 

milo-dukanovic1

 

Председник Нове српске демократске странке Андрија Мандић и Председник Народне демократске странке Милан Кнежевић су на октобарским изборима 16 октобра изабрани за посланике Скупштине Црне Горе, али опозиционе партије и даље бојкотују седнице Парламента, плашећи се насилног усвајања докумената који се односе на ратификацију споразума о придруживању НАТО. И морам рећи да Москва није једини главни град у коме црногорска опозиција покушава да пренесе своје ставове о опасним догађајима који се одвијају у њиховој земљи у последњих неколико година. Друга делегација коалиције је у исто време стигла у Берлин, а затим ће ићи у Париз и Брисел. Међутим, Москва је ипак посебно место и један од темеља политичке позиције коалиције којој је стало до очувања пријатељских односа са Русијом.

 

Удар српских и црногорских власти и медија на Русију

 

У ексклузивном разговору за Взгляд, Андрија Мандић је рекао да се он и сви остали чланови коалиције залажу за очувања националног идентитета Црногораца као дела српског и православног света. Он је рекао да режим Мила Ђукановића, током више од 25 година владавине, намерно ствара у Црној Гори «новог човека» оријентисаног ка западним вредностима, чиме нарушава темеље српско-црногорских односа и менталитета. Из ове перспективе, коалиција делује као десничарска конзервативна партија која види Русију као природног савезника од кога очекује подршку у политичком и у идеолошком смислу.

 

Милан Кнежевић каже да је за Црну Гору у целини и за опозицију Црне Горе подршка Москве изузетно важна. Огромна већина Црногораца заиста гледа ка Русији са изузетним личним симпатијама. Понекад су те емоције ирационалне и не могу се објаснити економским везама или склоностима.
Истовремено Андрија Мандић прича да је након 16 октобра дошло до «државног удара» у државној политици и изразите русофобије, што изгледа веома чудно само ако не знате да су скоро сви црногорски медији под контролом Мила Ђукановића или САД.

 

Решетњиков: У Црној Гори је свашта могуће, укључујући и крвопролиће

 

Представници делегације црногорске опозиције су, како кажу, добили довољну подршку и сасвим су задовољни резултатима састанака у Москви. Али, све у свему, ситуација у Црној Гори је након избора погоршана. Званична позиција Државе није дефинисана, а званична Москва увек подржава актуелну Владу и дистанцира се од било каквих опозиционих покрета. Насупрот томе, САД отворено кокетира са опозицијом када јој је то потребно и подржати оне режиме који су јој корисни.

 

Ратне игре на Балкану: Руси у Србији, НАТО у Црној Гори

 

Опозиција у Црној Гори се залаже за традиционалне односе са Русијом и, под притиском вештачке дискредитације, је готово на ивици физичког уништења, а руска дипломатија је наставила да игра по старим правилима у складу са међународним правом. Није то чудно, с обзиром на традицију рада руских амбасада у Србији и Црној Гори, али ничега доброг у томе нема.

 

Ката

Тагови: ; ; ;