«Закони ће предвидети ефикаснију инспекцију и строже казне за све оне који на било који начин угрожавају културно наслеђе, али и примену савремених конзерваторских метода и модерну рехабилитацију споменика културе», рекао је Вукосављевић.

 

sp

 

Вукосављевић је на 5. Међународном културном форуму у Санкт Петербургу навео да је српско Министарство у завршној фази израде Стратегије културног развоја за наредних десет година, у којој ће посебна пажња бити посвећена културном наслеђу и изради сета закона с циљем заштите и чувања националног блага.

 

«Политичке и друге околности неће нас спречити да заштитимо своје културно језгро — да о споменицима српске културе на Косову и Метохији не бринемо мање, већ напротив више, највише колико је могуће», рекао је Вукосављевић и додао да ће Србија у том послу, тражити и поздравити сваку конкретну стручну и финансијску подршку међународне заједнице, схваћене у најширем смислу.

 

 

Сматра да је наша морална и историјска обавеза да културно наслеђе штитимо од сваког угрожавања и предамо га очуваног генерацијама које ће нас наследити, те да одговор на изазове савременог света мора да буде већа освешћеност нашег друштва у вези са очувањем културног наслеђа за будуће генерације.

 

Вукосављевић је такође изнео идеју о отварању Културног центра Србије у Москви, коју је подржао министар културе Руске Федерације Владимир Медински, оценивши то као квалитетан допринос унапређењу културне размене између две земље.

 

Двојица министара сложили су се да постоји одлична културна сарадња и размена између две земље, али и да има простора за унапређење сарадње, првенствено у области филма, одржавању узајамних културних сезона и отварању Културног центра Србије у Москви.

 

Делегација Министарства културе и информисања, предвођена министром Вукосављевићем, учествује на 5. Међународном културном форуму који се до 3. децембра одржава у Санкт Петербургу, а организују га влада Руске Федерације и градске власти Санкт Петербурга.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;