Ката Буцик за NewsFront Србија

 

На данашњи дан 1969 године је у Москви умро совјетски војни командант и Маршал Совјетског Савеза Климент Јефремович Ворошилов.

 

4

 

Рођен је у у Веркњеју, близу Јекатаринослава (данас Дњепропетровск у Украјини) 4 фебруара 1881 године.

 

Члан бољшевичке партије је постао 1903 године и након револуције 1917 је био члан украјинске привремене Владе и комесар за унутрашње послове. Током руског грађанског рата у одбрани Царицина се спријатељио са Стаљином.

 

3

 

Постао је члан Централног комитета 1921 године, а 1925 је постављен за народног комесара за војна и морнаричка питања и за председавајућег Војног револуционарног савета Совјетског Савеза.

 

Био је веома умешан у Стаљинову Велику чистку крајем тридесетих година и учествовао је у смакнућу Маршала Михаила Тухачевског.

 

Постављен је за народног комесара за одбрану 1934 године и добио титулу Маршала Совјетског Савеза 1935.

 

1

 

Током Другог светског рата је, као члан Државног комитета за одбрану, командовао совјетским трупама током Зимског рата од новембра 1939 до јануара 1940. Услед његовог лошег планирања, Црвена армија је претрпела огромне губитке. Због тога га је заменио Семјон Тимошенко.

 

Почетком немачке инвазије на Совјетски Савез у јуну 1941 године, Ворошилов је командовао северозападним правцем и лењинградским фронтом где је показао личну храброст. Лично је предводио контранапад против немачких тенкова наоружан само пиштољем. Ипак, опет је дошла до изражаја његова лична неспособност, тако да није успео да спречи Немце да опколе Лењинград. Разрешен је дужности и заменио га је чувени војсковођа Георгиј Жуков.

 

Након рата, од 1945 до 1947 године, је надгледао успостављање комунистичког режима у Мађарској. Постао је члан председништва Централног комитета СССР 1952 године, а након Стаљинове смрти је постављен за председавајућег Президијума Врховног совјета са Никитом Хрушчовим као првим секретаром Комунистичке партије и Маљенковим као Премијером Совјетског Савеза.

 

2

 

Учествовао је у хапшењу Берије након Стаљинове смрти и нуспешно покушао да скине Хрушчова са власти 1957 године.

 

Чувен је по томе што је затражио да га пензионишу само пар сати пре него што му је уручено планирано разрешење са дужности. Прича се да је схватио шта га чека током пријема на коме га нису поздравили неки од сабораца и одлучио да предухитри срамоту.

 

Након пада Хрушчова, Брежњев је вратио Ворошилова у политику. Поново је изабран у Централни комитет 1966 године и додељена му је друга медаља хероја Совјетског Савеза 1968 године. Умро је само годину дана касније у Москви.

 

Цела серија тенкова КВ-1 (Климент Ворошилов 1) и КВ-2 (Климент Ворошилов 2), који су коришћени у Другом светском рату, је названа по њему.

 

Снимљен је и филм Танк Клим Ворошилов — 2, који у целости преносимо..

 

Два града у СССР су добила име по овом необичном човеку. Ворошиловград у Украјини (данас Луганск) и Ворошилов на руском далеком истоку (данас Усуријск).

 

Генералштабна академија у Москви носи име Климента Јефремовича Ворошилов.

 

Штампана је марка са његовим ликом.

 

Ката

 

Тагови: ;