Мустафа је прошао кроз шуму и албанска села са циљем да изазове дестабилизацију, несигруност и евентуално исповорицира насилну реакцију српског становништва на том делу КИМ.

 

Иса Мустафа је споредним путевима, који воде кроз албанска села, заобишао блокаду пута Приштина–Рашка у месту Рударе и стигао на отварање моста на реци Бистрици. Пут код Рудара блокирало је неколико десетина Срба. Саобраћај на путу Приштина–Рашка блокирали су локални Срби у знак протеста због најављеног проласка делегације Исе Мустафе. Саобраћај је заустављен пошто су учесници протеста пут препречили камионом, аутобусом и путничким аутомобилима.

 

blokada-srbi-kosmet-mustafa
Фото: Танјуг

 

Политички представници Срба са севера Косова прекидају сарадњу са Кфором

 

Директор Канцеларије за КИМ Марко Ђурић каже да је Ису Мустафу НАТО прошверцовао мигратском рутом на северу КиМ, тамо где га српски народ неће и не жели што је и показао блокадама које је направио.

 

Марко Ђурић је рекао новинарима да је Иса Мустафа мигрантском рутом прошверцован кроз шуму на север КИМ, на територију између општина Звечан и Лепосавић.

 

О намерама Мустафе, додао је Ђурић, приликом «блиц» и «шверц» посете северу КиМ најбоље говори друштво у којем је дошао у којем га је прошверцовао НАТО на север КиМ , а међу људима са којима је био је и такозвани министар косовских снага безбедности Деволи.

 

То говори, како сматра Ђурић, о стварним намерама и господина Мустафе коме ова посета вероватно делимично служи за политичку пропаганду, делимично да би застрашио Србе на северу КИМ и испровоцирао неку реакцију.

 

«Међутим, ово ван сваке сумње представља и кршење обавеза међународног безбедносног присуства КФОР-а и НАТО-а на северу КИМ, који не смеју и немају право да дозволе присуство представника такозваних косовских снага безбедности на северу КИМ», навео је Ђурић.

 

 

Додао је да је разговарао са српским политичким представницима о овом, како каже, неодговорном и несувислом акту Мустафе, и они су га, наводи, обавестили да ће до даљег прекинути сваку коминикацију и сарадњу са КФОР-ом.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;