„У наредним месецима, моја једина дужност биће да наставим да водим земљу“, рекао је француски председник Франсоа Оланд, који је одлучио да се не кандидује за други председнички мандат.

135087

Француски председник Франсоа Оланд је рекао да се неће поново кандидовати на тај положај зато што, како је објаснио, жели да пружи својим социјалистима шансу да победе «против конзервативизма и екстремизма».

«Одлучио сам да не будем кандидат. У наредним месецима, моја једина дужност биће да наставим да водим земљу», рекао је Оланд.

 

Навео је да је рационално сагледао своје шансе да добије ширу подршку у странци која остаје подељена око домета његове политике, наводи АП.

 

«Данас сам свестан ризика који би такав потез имао ако не добије ширу подршку», рекао је Оланд у телевизијском обраћању, преноси АП.

 

Овај повод Оланд је искористио и да сумира своја достигнућа од преузимања дужности 2012. године.

 

Како наводи Ројтерс, тај изненадни потез Оланда оставља могућност да се неко други из Социјалистичке партије кандидује за шефа државе, а према наводима агенција, то би могао да буде актуелни премијер Мануел Валс.

 

Ово је први пут после више деценија да се актуелни француски председник не кандидује за реизбор. Према анкетама јавног мњења, Оланд је најнепопуларнији председник до сада.

Извор Ројтерс

Тагови: ; ; ;