Имам ваљана документа да су српске власти, у Скеланима, организовале безбедан прелазак муслимана из скеланског краја у суседну Бајину Башту, у Србију, како би се сачували од онога што је носио рат — напомиње Савчић. — Сада се то изврће…

 

tuzilastvo1

 

БиХ подигло је оптужнице, због ратних злочина, против групе мештана Скелана, Благимира Јовановића Миће (57), Миленка Чанића Ћане (59), Стевана Лукића Стеве (59), Драгојла Филиповића Ђиде (57), Радомира Катанића Раше (58) и Славка Миловановића (66).

 

— Оптужени се терете да су од априла до септембра 1992. године, у својству представника Кризног штаба српске општине Скелани, учествовали у широком и систематичном нападу војних, полицијских и паравојних снага, са циљем убистава, присилног пресељења и прогона становништва бошњачке и ромске националности из више места на ширем подручју Сребренице и Скелана — каже Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ. -Прогони су почињени организованим нападима на села и насеља, присилним одвајањем мушкараца, као и убиствима већег броја особа, пуцањем из ватреног оружја, међу којима и малолетних жртава. Било је и премлаћивања и физичког злостављања жртава, уништавања и паљења имовине, одузимања личних докумената и драгоцености, као и присилног прогона жена и деце према Бајиној Башти.

 

Грубешић наводи да је у таквим нападима, наводно, пало најмање 40 жртава, као и да је са подручја Скелана протерано најмање 1.000 жртава бошњачке и ромске националности. Оптужени се терете да су починили кривично дело злочина против човечности. Тужилаштво БиХ ће наводе из оптужнице доказивати позивањем око 100 сведока и стручних вештака, као и прилагањем обимног доказног материјала.

 

 

Генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације Републике Српске, рекао је за Новости да је «најновије хапшење Срба из Скелана за наводни злочин против човечности наставак коришћења модела «удруженог злочиначког подухвата», преузетог од Тужилаштва у Хагу, по којем свако од Срба, да ли био војник, полицајац или цивил може да доживи подизање оптужнице за дела ратног злочина».

 

Тако нешто, истиче наш саговорник, не само да није утемељено у праву и реалности, већ је ван сваког резона, јер отвара могућност за жигосање људи.

 

— Ту нема права и правде, као што нема правосуђа у БиХ — истиче Савчић. — Овим људима из Скелана, од којих неке добро знам, приписују се надљудске могућности и снага. Људи су бранили своја села, а зна се да су Срби у том делу гинули и на самом мосту на Дрини, према Бајиној Башти, од муслиманских екстремиста. Ни за те ни за друге злочине над Србима, међутим, још нико није одговарао.

 

Савчић додаје да је «незамисливо што се на Србе чине притисци кад дође време да сведоче и актерима злочина попут Насера Орића, што додатно говори о карактеру правде и права у БиХ».

 

 

— Имам ваљана документа да су српске власти, у Скеланима, организовале безбедан прелазак муслимана из скеланског краја у суседну Бајину Башту, у Србију, како би се сачували од онога што је носио рат — напомиње Савчић. — Сада се то изврће, па имамо ситуацију да се против људи дижу оптужнице, уз образложења и квалификације од којих се нормалном човеку диже коса на глави. Оваква понашања само утичу на стварање зле крви, а никако помирења, које је насушна потреба људи у БиХ.

 

Извор