Политички представници Срба са севера Косова до даљег прекидају комуникацију и сарадњу са Кфором, саопштено је вечерас из кабинета градоначелника Северне Митровице Горана Ракића.

 

kfor

 

Политички представници Срба са севера Косова и Метохије најоштрије осуђују инструментализацију Кфора, који је данас обављао улогу политичког покровитеља Исе Мустафе приликом ненајављеног боравка на северу Покрајине, и до даљег прекидају комуникацију и сарадњу са Кфором, стоји у саопштењу.

 

Ова посета догодила се противно вољи житеља севера Косова и Метохије, и на њу не гледамо као на демонстрацију силе Исе Мустафе, јер да је заиста силан не би му требала међународна оружана пратња, већ као на провокативни војно-политички маневар Кфора, чија је намера нарушавање процеса нормализације и изазивање страха и неспокојства међу Србима северно од Ибра, додаје се.

 

У саопштењу представници Срба из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић прецизирају да је Кфор овиме прешао танку линију која дели миротворце од окупатора, јер уместо да служи потребама стабилизације прилика на Косову и Метохији данас је био фактор дестабилизације. Ставивши се на страну политике, Кфор је нарушио свој кредибилитет код српског народа на северу Покрајине, стоји у саопштењу.

 

„Српском народу на северу Косова и Метохије не може се оружјем наметати политичка реалност, и грдно се вара свако ко мисли да застрашивањем може да нас натера да беспоговорно прелазимо преко једноумља и политичког насиља, који су и довели до замрзавања учешћа српских политичких представка у косовским институцијама“, наводи се на крају.

 

 

Косовски премијер Иса Мустафа присуствовао је данас на северу КиМ церемонији отварања моста на реци Бистрици иако су Срби блокирали магистрални пут Приштина—Рашка у месту Рударе у општини Звечан. Мустафа је уз још неке представнике Владе Косова и Косовских безбедносних снага до севера Косова стигао алтернативним путним правцем.

 

Мустафу НАТО прошверцовао на север КиМ

 

Тагови: ; ; ; ; ;