«Контакт је изгубљен 383 секунде после полетања ракете Сојуз са карго капсулом, Прогрес МС-О4» саопштила је агенција Роскосмос изгубљен контакт, сагорела је у атмосфери убрзо после полетања са космодрома Бајконур у Казахстану, саопштила је руска свемирска агенција.

sojuz_620x0

«Према прелиминарним информацијама карго летелица је изгубљена на око 190 клометара изнад изоловане, планинске области Тува, а већина њених делова сагорела је у густим слојевима атмосфере» навела је агенција Роскосмос.

 

Агенција је навела да државна комисија испитује ситуацију.

 

Према наводима руске агенције, губитак ове карго свемирске летелице неће утицати на нормално функционисање система Међународне свемирске станице и на рутинске операције посаде.

Агенција Роскосмос раније је саопштила да је изгубила контакт са својим беспилотним свемирским бродом за снабдевање који је кренуо ка Међуродној свемирској станици, убрзо после његовог полетања са космодрома Бајконур у Казахстану.

 

«Контакт је изгубљен 383 секунде после полетања ракете Сојуз са карго капсулом Прогрес МС-О4» саопштио је раније Роскосмос.

 

По плану је летелица «Прогрес МС-О4», требало да пристане на Међународну свемирску станицу у суботу поподне по централноевропском времену с 2,5 тоне горива, воде, хране и других потрепштина.

 

У Међународној свемирској станици се тренутно налазе астронаути НАСА Шејн Кимброу и Пеги Вистон, Руси Сергеј Рижков, Андреј Борисенко и Олег Новицки и Томас Песке из Европске свемирске агенције.

Извор Ројтерс

 

 

Тагови: ; ;