Синови Етел Розенберг, над којом је 1953 извршена смртна казна под оптужбом да је заједно са мужем Јулиусом предала Совјетском Савезу америчке атомске тајне, обратили су се Бараку Обами са молбом да рехабилитује њихову мајку на основу новооткривених документа која показују да је осуђена на основу лажних оптужби.

 

15821545255a918afbf7c7172063537_v4_big

 

Роберт и Мајкл Миропол су заједно дошли пред Белу кућу са намером да обезбеђењу предају писмо са молбом коју су упутили Бараку Обами, али су агенти Тајне службе у обезбеђењу одбили су да приме писмо.

 

Њима је ово други пут да буду одбијени на вратима Беле куће. Први пут су ту дошли 1953 године још као деца да би умолили тадашњег Председника Двајта Ајзенхауера да помилује њихове родитеље. Он их је одбио.

 

Сада се браћа надају да би Обама могао да рехабилитује њихову мајку. Рехабилитацију оца не траже јер сматрају да је Јулиус Розенберг био укључен у деловање совјетске обавештајне мреже иако сматрају да он није учествовао у предаји атомских тајни СССР и да није заслужио смртну казну.

 

Браћи је важно да Обама испуни њихову молбу, јер су уверени да Доналд Трамп никада неће рехабилитовати њихову мајку. Наиме, 70их година прошлог века је Трампов адвокат био Рој Кон који је, заједно са сенатором Џозефом Макартијем, учестовао у прогону америчких комунста и одиграо је важну улогу у суђењу брачном пару Розенберг. Кон је био тај који је у суд довео сведока чији је исказ послужио за изрицање смртне казне Етел Розенберг.

 

Новинар The New York Times је недавно посведочио да му је тај сведок након много година испричао да је лажно сведочио.

 

Он је жртвовао живот рођене сестре да би спасао своју жену Рут, која је заправо куцала податке за Совјете.

 

Ката

Тагови: ; ;