Председник америчког Комитета за спољне послове Боб Коркер не гледа благонаклоно на чланство Црне Горе у НАТО-у, због чега се одлаже ратификација протокола о приступању.

 

bob_corker, Боб Коркер

 

Члан америчког Комитета за спољне послове Бенџамин Кардин казао је за вашингтонски лист „Рол Кол“ да од републиканаца зависи да ли ће Конгрес ратификовати протокол.

 

„Челници републиканаца треба да одлуче да ли ће овај сазив Конгреса усвојити протокол. Приступање Црне Горе не треба да буде контроверзно, још увек имамо времена да то урадимо у овом сазиву. Aко то не учинимо, играмо наруку Владимиру Путину“, рекао је Кардин.

 

 

Он је ову изјаву за „Рол Кол“ дао истог дана када је Коркер посетио „Tрампову кулу“, седиште бизниса Доналда Трампа, новоизабраног америчког председника, који је, како наводи вашингтонски лист, изразио жељу за ближим односима са Русијом.

 

Коркер, републиканац из Тенесија, био је један од кандидата за позицију државног секретара у Трамповој администрацији, преноси портал Ин4с. Ипак, републикански сенатор Џон Мекејн рекао је да он жели да се ратификација приступања Црне Горе НАТО-у заврши ове године.

 

„Нисам имао прилику да разговарам са Коркером, али се надам да можемо деловати што пре“, рекао је Мекејн.

 

 

Демократски сенатор Крис Кунс рекао је да не зна разлог због којег Коркер одлаже усвајање протокола који је одлазећи председник САД Барак Обама доставио Сенату. Вашингтонски лист наводи да из Коркеровог кабинета нису добили одговор због чега се процес одлаже. Наводи се и да су извори из Демократске странке означили Коркера као особу која је директно одговорна за одлагање, додајући да је један од демократа рекао да је Коркер напустио седницу на којој је требало да се разматра Протокол.

 

 

Овај лист наводи и да Трампов тим за транзицију власти није одговорио да ли ће будући председник САД подржати пријем Црне Горе у НАТО пре него он ступи на дужност 20. јануара, као и да Бела кућа није одговорила да ли су дали пристанак за одлагање ратификације протокола.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;