Српске породице из Ђаковице су огорчене одлуком Албанаца да на старом православном гробљу, на месту на коме су већ срушили православну цркву и направили градски парк, сада изграде суд.

 

«На старом православном гробљу у Ђаковици ми је сахрањен свекар Спиро Станојевић 1963 године. То је наше старо православно гробље и то знају сви Албанци у граду, али очигледно да њима ништа није свето, па ни кости покојника», каже за Новости Душанка Станојевић.

 

1

 

«Иако је временом урушавано, на њему је до 1999 године било на стотине надгробних споменика. Ја сам као девојчица одлазила са мајком јер ми је на том гробљу сахрањен деда који је умро млад, али и бројна родбина. Поуздано знам да се на том гробљу налазе гробови и два руска геометра као и једне Рускиње, наставнице балета која нас је као мале учила овој уметности», прича Драгојла Ђикић (75), која је пре пензије радила у Ђаковици као просветни радник и додаје да гробље датира из периода пре и после Првог светског рата и да је било велико.

 

Бројна родбина Слађане Кузмановић (50) сахрањена је на старом православном гробљу у Ђаковици, а она је још као девојчица одлазила са мајком да запали свеће рођацима, али и француским и енглеским војницима који су страдали у Првом светском рату.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;