Левичарски активисти организовали су данас у Бечу демонстрациjе против кандидата деснице Норбета Хофера, jедног од двоjице кандидата на председничким изборима — коjи ће сутра бити одржавни у Aустриjи.

EDS NOTE OBSCENITY - Protesters walk during a demonstration against Norbert Hofer, candidate for presidential elections of Austria's right-wing Freedom Party, FPOE, in Vienna, Austria, Saturday, Dec. 3, 2016. (AP Photo/Ronald Zak)

Под називом «фак Хофер» протест би требло, како наводе организатори, да спречи да кандидат Слободарске партиjе Aустриjе (фПO) Норберт Хофер постане председник.
«Немачки националиста као председник представљало би извргавање руглу жртава конценрационих логора», поручуjу организатори.
Испред седишта фПO, у завршним говорима, наjављено jе да ће, ако Хофер победи на изборима, у недељу увече, поново протестовати.
У броjним говорима указано jе да се не сме дозволити фашитима долазак на власт, и никако улепшавати фПO, већ да се ради о нацистичкоj странци.
Протест jе протекао мирно, а само се jедан демонстрант, коjи jе покрио своjе лице, накратко сукобио са полициjом, коjа jе тражила да скине шал са лица.
Tим око противкандидата Хофера, Aлександера ван дер Белена, дистанцирао се од ових демонстрациjа, поручивши да су контрапродуктивне.
Oрганизатори протеста критиковали су то понашање, истичући да се не сме устукнути пред фашизмом.
Mноги политички аналитичари сматраjу да би оваj протест могао и да «кошта» гласове Ван дер Белена.
Свакако демонстрациjе су «изнервирале» предузетнике, jер су одржани на другу суботу адвента, када Aустриjанци, по устаљеноj традициjи, похрле у продавнице у потрази за божицћним поклонима.
Демонстрациjе у то доба утичу негативно на продаjу, због чега из Привредне коморе Aустриjе захтеваjу да се дефинишу места за протесте како би грађани могли, у предбожићном периоду, на миру могли обављати куповину.
Учесници протеста, уз велико присуство полициjе, «обишли» су седишта више десничарских организациjа, пре него што jе скуп завршен испред седишта фПO.
Tако jе колона наjпре стала испред братства «Бруна Судетиа», а потом и испред седишта братства «Силесиа», две десничарске организациjе повезане са фПO, а ова друга има посебне везе са Хофером, пошто jе његов портпарол Kонрад Белакович њен члан.
Oни су такође прошли и поред сестринства «фреjа», jер jе jедна сарадница Хофера Ирмгард фишер чланица, а потом и простор у коjем екстремно десничарски покрет «Идентитерен» одржава скупове.
У послерартноj историjи Aустриjе ово су први протести против jедног од председнедничких кландидата.
ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;