Данијел Игрец: „Република Српска трн у оку Хрватској!“

Аутор: Данијел Игрец, магистар правних наука, члан Главног одбора Заветника

 

Јавност је ових дана имала прилику да прочита најновији интервју Колинде Грабар Китаровић, дат америчком политичком магазину „Дифенс њуз“. У њему хрватска председница истиче како је приоритет спољне политике Загреба јачање НАТО присуства у Европи због тензија са Русијом, а као највећу регионалну претњу Хрватској означила је не пораст међународног тероризма већ ни мање ни више него Републику Српску!

ilustratsija_216-1000x500-696x348

Према њеним речима референдум о Дану РС увод је у серију референдума који су могући извор нестабилности у БиХ и региону што може лако да доведе до новог сукоба на Балкану.

 

Речи Колинде Грабар Китаровић потврда су да Загреб своју спољну политику вековима баштини на антисрпству и русофобији. Дестабилизација Србије и умањивање руског економског и војно-безбедносног утицаја на Балкану кључни су циљеви Вашингтона који већ деценијама вешто користи Хрватску као полугу у спровођењу своје политичке доктрине избацивања Русије из Европе.

 

Као трн у оку, као озбиљна препрека на том путу Западу се испречила Република Српска и њено државно руководство које, свесно геополитичких промена у свету, уз дипломатску и економску подршку Русије брани националне интересе српског народа и полако, али сигурно гради своју државност и афирмише своју улогу Пијемонта Српства.

 

Јачање односа на релацији Москва-Бањалука узнемирило је газде Загреба у Пентагону и подстакло их да кроз речи хрватске председнице Српску означе за највећи фактор дестабилизације на Балкану, а референдумско право Срба за претњу регионалној безбедности. Занимљиво је да Загребу смета референдум о Дану РС који је спроведен у складу са Дејтонским споразумом, чији је и Хрватска гарант, а не смета му противправни референдум из 1991. године којим је озваничено хрватско учешће у разбијању Југославије. Западна политика двоструких аршина поново на делу.

 

Додатно интригира и чињеница да Хрватска у Русији која је данас предводник борбе против тероризма види највећу опасност по глобалну безбедност, а у свом учешћу у јачању сецесионизма у Војводини и подршци независном КиМ не види извор регионалне нестабилности.

 

Својом изјавом Колинда је Русију без имало стида упоредила са Исламском државом и оптужила је за хибридно ратовање и обавештајни рат информацијама и дезинформацијама, намерно игноришући да је управо НАТО пакт тај који се у Сирији и Украјини служи истом том политиком, за коју се неосновано оптужују Кремаљ и председник Путин.

 

Подсећам да је хрватска председница, иначе некадашња службеница НАТО-а, покретач иницијативе „Три мора“, пројекта енергетског, саобраћајног и дигиталног повезивање средње и источне Европе под директном командом Америке у којој учествују Аустрија, Бугарска, Чешка, Естонија, Хрватска, Летонија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.

 

Уколико томе додамо још и вест о формирању уједнињених медитеранских и источноевропских војних јединица Словеније, Хрватске, Мађарске и Бугарске под покровитељством НАТО-а озваничене пре неки дан јасно је да су овакве поруке хрватске председнице претња опстанку Републике Српске и безбедности Србије.

 

Америчке политичке елите које се противе јачању стратешких позиција Русије и њених савезника у Европи нервозно журе да створе уједињени средње-и источноевропски „“cordon sanitarie““ како би спречиле даље продирање руског утицаја ка западним границама Европе. У томе им је помоћ Хрватске као вековног верног слуге Запада неизбежна.

Извор Патриот

 

Коментари: