Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да је решавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута и да то питање треба решити ове зиме.

 

milorad-dodik

 

„Ако остане овакав суд и крене се у реализацију Мапе пута ка Европи, јадна нам је мајка у Републици Српској. Немамо шта да чекамо. То се треба завршити ове зиме“, рекао је Додик, додајући да постоји и консензус Хрвата о овом питању.

 

Његов став је да је Уставни суд БиХ ненадлежан да оспорава или укида резултат референдума и да се таквим понашањем само ради на разградњи БиХ.

 

„Мешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа“, рекао је Додик за РТРС, додајући да нигде у свету не постоји Уставни суд чији рад није регулисан законом, сем у БиХ.

 

„Уставни суд се показује као место које дефинитивно гура ка разградњи БиХ на најбољи могући начин. Готово је невероватно на који начин они мисле сада да оспоре резултате референдума. Они су ту, видљиви, саопштени, а веома је и видљиво и да је народ изашао на референдум», рекао је Додик и поручио да грађани не треба да брину јер одлука Уставног суда нема механизам да нешто учини.

 

Председник Републике Српске је позвао све грађане да се окупе 9 јануара и да га прославе на помпезан начин.

 

„Бошњаци су у Републици Српској оспорили Закон о Дану Републике, користили су последње термине да би могли што више одуговлачити са својим ветом за који смо сви знали да ће га ставити, верујући да могу да дођу у позицију да дођу до 9 јануара и да ми као немамо решено питање обележавања празника. То је њихова политика подвале, а од нас очекују искрену политику према њима“, каже Додик.

 

„Ми ћемо ту процедуру завршити током децембра, формиран је Одбор за прославу дана Републике, одређене су финансије, програмски садржаји и тај 9 јануар ће бити прослављен, пре свега на наше задовољство, јер је то наш празник“, био је одлучан Додик, а преноси Срна.

 

„Они сада имају озбиљних проблема. Не иде им добро са турским Председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који очигледно има пуно проблема, гласали су за Хилари Клинтон, а победио је Доналд Трамп и не иде им са Хрватима, у политичком смислу ни један договор нису постигли. Једино добро сарађују са Савезом за промене и наравно да им је Република Српска трн у оку све време. Они су у јако тешком или безилазном положају и боље им је, док још имамо воље, да се са нама договоре или ће их на крају њихова поразна политичка позиција довести до губитка и онога што имају“, поручио је Додик Бошњацима.

 

Ката

Тагови: ; ;