Британски теоријски физичар Стивен Хокинг је у The Guardian објавио чланак са упозорењем Западу и његовим елитама. По његовом мишљењу, Трампова победа и Brexit су постали могући зато што су људи тражили начине како да се спасу од неравноправности, незапослености и економских последица глобализације.

 

d75f83395073e974b76ddbf5ac9acc90

 

Заправо, та два догађаја су представљали тренутке у којима су заборављени људи изнели свој став чим су добили прилику да проговоре и да одбаце савете и препоруке експерата и елите и Запад ће направити ужасну грешку ако олако одбаци тако исказано мишљење и покуша да га заобиђе и изигра.

 

„Научно-технички прогрес суочава људе са губитком посла, а интензивни развој интернета и са њим повезаних платформи додатно продубљује економску неједанкост јер омогућава суперпрофите ограниченим групама људи. То је неизбежно, то је прогрес. Али, такав прогрес на социјалном плану има деструктивни карактер“, пише Хокинг и додаје да се у данашњем свету финансијска неједнакост не смањује већ, напротив, расте, па су многи људи суочени не само са падом животног стандарда него и са ишчезавањем могућности да на било који начин зарађују.

 

„Сиротиња, која жели да достигне нирвану виђену на Instagram, прво хрли у велике градове, а затим креће у емиграцију. Зато је економских миграната све више, што повећава притисак на инфраструктуру и економију, а толерантност становника земаља у које долазе све више се смањује, што само додатно потхрањује политички популизам“, каже научник.

 

„Све то само показује да се налазимо у најопаснијој етапи развоја човечанства. Сада располажемо техничким средствима којима можемо уништити планету на којој живимо, али још нисмо смислили начине да то избегнемо. Да бисмо то избегли не смемо подизати баријере међу земљама већ их уклањати“, закључује Хокинг.

 

Ката

Тагови: ; ; ;