Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је данас да се на Балкану виде кораци мешања Русије у политику и као пример навео Црну Гору где Русија, како је рекао, покушава да дестабилизује земљу, јер не подржава њену политику, преноси Танјуг.

 

kajl-skot-кајл скот

 

«У овом региону сада видимо кораке којима се Русија меша у политички процес, на страни оних који се противе проширењу НАТО-а, а све више видимо, као у случају Црне Горе, да Русија предузима друга средства како би дестабилизовала земљу чију политику не подржава», рекао је Скот у интервјуу за лист «Данас».

 

 

Он је оценио да је Русија једина земља на свету која изгледа сматра да су «слабост и нестабилност у суседству у њеном интересу» и која се у том смислу и понаша. Према његовим речима, Русија је проширење НАТО-а дефинисала као претњу Русији, а реч је заправо о реакцији земаља у суседству Русије које у НАТО-у траже сигурност и безбедност, јер Русију доживљавају као агресивну и наметљиву.

 

«Такође смо видели да је Русија недавно и проширење ЕУ дефинисала као претњу. То смо јасно видели у Украјини», рекао је Скот.

 

 

Међутим, с друге стране, новоизабрани председник Доналд Трамп је обећао да се САД више неће бавити свргавањем режима и влада широм света, што је амерички дипломата заборавио, или није хтео да каже.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;