САД су, током председниковања Барака Обаме, почеле да своје позиције постепено препуштају Русији, Кини и Ирану. Сличан тренд се очекује и током мандата Доналда Трампа, оценио је коментатор The Washington Post Чарлс Краутхамер.

 

karikatura-sastanak-u-un-u-vezi-sirije_n

 

„Распад СССР је означио апсолутни тријумф либерално-демократске идеје. Наступила је нова епоха доминације Запада вођеног последном преосталом суперсилом, изузетном Америком. У деценији која је уследила, ширење демократске заједнице је обухватило Источну Европу и бивше совјетске колоније. САД су достигле такву моћ да су се 31 децембра 1999 одрекле највреднијег геостратешког актива у свету Панамског канала, а да нико на то није ни обратио пажњу. Међутим, та епоха је дошла до свог краја. Сада се аутократије враћају и добијају на снази, а демократије се повлаче, а САД остављају освојене позиције. У Алепу се прозападне снаге отпора, које ратују са локалним тиранином, налазе на ивици уништења. Док Русија баца бомбе, Америка издаје саопштења“, пише Краутхамер.

 

„Европа се уморила од санкција против Москве уведених због „силовања“ Украјине. Политика изолације Русије, коју је хвалио Обама, доживела је сраман фијаско. ЕУ, као највећи демократски клуб Запада се може ускоро распасти на делове због ширења на континету покрета попут онога који је породио Brexit“, пише коментатор, додајући да се Обамин поход на Исток завршио крахом јер су на страну Кине већ прешли и Филипини и Малезија.

 

„Трамп ће наставити повлачење. Обама је дао команду назад јер је одувек сматрао да САД нису довољно без мане за улогу светског хегемона. А Трамп сматра да свет и странци-паразити и не заслужују заштиту и жртве Америке која треба да брине о својим интересима. У његовом резоновању нема ничега новог. Неоконзервативка Џин Киркпатрик је одмах по завршетку хладног рата тврдила да је дошло време да САД са себе збаце бреме ХХ века, да престану да улажу „надљудске напоре“ у одржавање светског поретка и заштиту општих вредности, односно да треба да постану нормална земља која живи у нормалним веменима“.

 

„Ми можемо изабрати предах, али га нећемо добити“, закључује Краутхамер, тврдећи да су САД после 25 година поново пред истим искушењем.

 

Ката

Тагови: ; ; ;