Грађани Узбекистана у недељу 4 децембра бирају новог Председника. Главни претендент на победу је Премијер Шавкат Мирзијајев, који је на функцији вршиоца дужности шефа државе од септембра ове године када је преминуо Ислам Каримов, први Председник и национални лидер Узбекистана у претходних четврт века.

 

7227

 

Нови председник Узбекистана добиће од народа петогодишњи мандат за вођење ове најмногољудније земље централне Азије.

 

Мирзијајев, кога је на изборе кандидовала Либерално-демократска партија Узбекистана, је објавио да намерава да продужи курс Каримова. Предложио је и да се сачува ванблоковски статус земље, па искључује могућност да се на њеној територији базирају стране војне трупе и да узбекистанске снаге учествују у иностраним војним операцијама. На састанку са председником РФ Владимиром Путином у Самарканду, Мирзијајев је поновио да су за Узбекистан односи са Русијом били, јесу и биће стратешко партнерство на нивоу савезништва.

 

Поред Шавката Мирзијајева, на изборима се кандидују Хатамжон Кетмонов (Народно-демократска партија Узбекистана), Наримон Умаров (Социјал-демократска партија „Адолат“ — „Правичност“) и Сарвар Отамурадов, (Национално-демократска партија — „Милиј тикланиш“ — „Национални препород“).

 

Сва тројица противкандидата Мирзијајева су за очување и развој савезничких и стратешких односа са Русијом.

 

Ката

Тагови: ; ;