Када је реч о политици која се води на Балкану, руски амбасадор Александар Чепурин наглашава да се Русија залаже за мир и стабилност на Балкану, као и да им нису јасни циљеви црногорске власти које оцењује као «пљување против ветра».

 

čepurin чепурин

 

«Ми се залажемо за хитно испуњавање и реализацију постојећих међународних споразума у вези са БиХ и РС. Што се тиче Црне Горе, за мене лично нису јасни циљеви власти ове земље, да се сруши вековно братство два народа, да се поткопају привредни односи са Русијом, драстично да се погорша властита безбедност. То је нека патологија и због тога бих рекао да постоји једна руска реченица која можда не може да се преведе тачно, али може да се схвати њен значај то је као ‘пљувати против ветра'», рекао је Чепурин у интервјуу за РТС.

 

 

Истиче да избори у САД и Брегзит показују тенденцију промене старих елита.

 

«Ми посматрамо фијаско елита у више земања Западне Европе и на неки начин то су измене које могу да се десе већ и током наредне године и буквално пред нама су те промене. Врло је сликовит Брегзит, а у том контексту могу да поменем и изборе у САД. Па и успон Франсоа Фијона и рејтинзи старих и нових елита, све се то види. Долазе нови лидери који, надам се, много реалније гледају на овај свет, нема никаквих гаранција да ће се нешто побољшати, али постоји одређена нада за даље кораке», рекао је Чепурин.

 

 

Говорећи о пројекту «Јужни ток», руски амбасадор напомиње да му је жао што тај пројекат није реализован.

 

«Јужни ток је био врло користан и интересантан за све. То је пројекат који би ван сваке сумње и неспорно био профитабилан, како за ЕУ тако и за Русију. Због тога ми је веома жао да овај пројекат није реализован», каже Чепурин.

 

 

Наводи да постоје уговори са Турском о транзиту гаса који је већ доведен до источне обале Црног мора

 

«Постоје већ неки споразуми у вези са пребацивањем овог гаса у Турску, сада се разматра како ће и где то бити доведено. Питање је отворено, за сада се лопта налази код земаља ЕУ. Ми се уздамо у прагматизам и здрав разум евробирократије, јер Европа мора да размишља о својој конкурентности», закључио је Чепурин.

 

 

 

Препоручујемо из истог интервјуа:

Чепурин: НАТО је рудимент прошлости

Чепурин: Русија није равнодушна према судбини Србије

 

 

Тагови: ; ; ; ;