«Србија за нас није само једна од 200 земаља света, ми нисмо равнодушни према судбини Србије и тако је било током историје. Могу да кажем да стабилност региона за нас има апсолутно посебан значај и овде чврсто подржавамо Србију по више питања, као што су и питања Косова и Републике Српске, а истакао бих и да су председник Владимир Путин и Сергеј Лавров добро упознати са балканском проблематиком»

 

чепурин

 

Руски амбасадор Александар Чепурин је у емисији «Седмица» Радио Београда рекао да ће се Лавров срести са председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

 

«Таква је дипломатска пракса. Предата је позивница, она је прихваћена са захвалношћу, а сада премијери одређују када ће бити прихватљиво за њих двојицу да се одржи тај састанак. У оваквим случајевима оквирни рокови се не договарају, већ само конкретни рокови и датуми и када постоји узајамни споразум о томе, тек тада можемо да дођемо до конкретног датума», објаснио је Чепурин.

 

 

Нагласио је да се предстојећа посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији одвија у оквиру редовног дијалога Београда и Москве.

 

Чепурин истиче да Русија није равнодушна према судбини Србије.

 

«Србија за нас није само једна од 200 земаља света, ми нисмо равнодушни према судбини Србије и тако је било током историје. Могу да кажем да стабилност региона за нас има апсолутно посебан значај и овде чврсто подржавамо Србију по више питања, као што су и питања Косова и Републике Српске, а истакао бих и да су председник Владимир Путин и Сергеј Лавров добро упознати са балканском проблематиком», рекао је руски амбасадор.

 

Напоменуо је да Русија нема намере да неком држи лекције, као ни да даје оцене.

 

«Ми немамо никакве намере да неком држимо лекције, да дајемо неком оцене. Ми не намећемо наше вредности, али према могућностима се трудимо да помогнемо. Срби су најпаметнији сами, народ разуме шта је за њега добро, шта је лоше, које су вредности важне за њега. Народ то осећа изнутра. Наша сарадња је узајмна подршка на путу према будућности», каже Чепурин.

 

 

Сматра да руско-српски односи уживају подршку народа.

 

«Политика и политичка стабилност у држави зависе од народне подршке, јер ако постоји осећај дубинске подршке од стране народа, онда ће ова политика бити одржива и дуготрајна. Сматрам да руско-српски односи имају управо ту врсту дубинске подршке», наводи Чепурин.

 

Говорећи о војној неутралности Србије, руски амбасадор каже да Русија разуме тежње Београда према широј сарадњи у тој сфери.

 

«Русија се са поштовањем односи према политици војне неутралности Србије. Са разумевањем доживљавамо тежње Београда према широј сарадњи у овој сфери, као што је случај са НАТО-ом и појединим чланицама Алијансе. Али и са организацијом споразума о колективној сарадњи са Русијом, Белорусијом, Казахстаном у интересима безбедности саме Србије. При томе, полазим од тога да војна неутралност подразумева равну удаљеност од војно-политичких блокова», објашњава Чепурин.

 

 

Препоручујемо из истог интервјуа:

Чепурин: НАТО је рудимент прошлости

Чепурин: Власт у Црној Гори – «пљување против ветра»

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;