Лажна амбасада САД у Гани коју су водиле банде организованог криминала затворена је после 10-годишњег рада који је обухватао и издавање фалсификованих виза, преноси РТ. Амерички Стејт департмент навео је у саопштењу да су лажном амбасадом управљали криминалци, држављани Гане и Турске, као и један адвокат из Гане који се бавио имиграционим питањима.

1388046655_22710

Како наводи РТ, наводна амбасада је радила око 10 године на једном поседу у престоници Акри, где се такође налази и права амбасада САД.

 

Испред зграде лажне амбасаде вијорила се америчка застава  три дана недељно, док је унутра била окачена фотографија председника Барака Обаме. Наводна амбасада издавала је лажна документа клијентима по цени од 6.000 долара. Поред виза, „конзуларни службеници” издавали су и лажне банкарске рачуне, школска сведочанстава и крштенице.

 

Услуге амбасаде рекламиране су путем флајера и билборда у Гани, Обали Слоноваче и Тогу, а заинтересовани су долазили и из најудаљенијих делова Западне Африке. Рад лажне амбасаде одвијао се несметано због сарадње са корумпираних званичницима и могућношћу да добију легитимне бланко документе, наводи Стејт департмент.

 

Специјалне полицијске снаге извеле су рацију и заплениле око 150 пасоша из 10 земаља, правих и лажних виза из САД, Шенген зоне, Индије и Јужне Африке, као и фалсификоване личне карте, заједно са лаптоповима и мобилним телефонима.

 

Власти још увек трагају за неколико осумњичених, а званичници Гане контактирали су и Интерпол. Осим овог случаја, основано се сумња да је у Акри радила и лажна амбасада Холандије, наводи РТ – преноси Танјуг.

Извор Танјуг

Тагови: ; ;