Америчка обавештајно-аналитичка компанија Stratfor је направила анализу концепције спољне политике Русије. У анализи се прво указује на чињеницу да руска концепција полази од процене да нема велике опасности да дође до избијања великог рата између великих сила.

 

ruski-medved-ostri-kandze

 

Упркос томе, наводи Stratfor, у Москви се сматра да се повећава опасност да сама Русија буде увучена у регионалне конфликте, да се глобалне противречности заоштравају и да ће се то наставити.

 

У овом документу се САД и њихови савезници критикују због покушаја обуздавања Русије и подривања регионалне и глобалне стабилности, пре свега примицањем инфраструктуре НАТО границама Русије.

 

„Нова стратешка концепција је важна потврда да се Русија данас налази у апсолутно другој стуацији него што је била 2013 године. Сам документ се у Кремљу разматрао дуже од годину дана јер је Москва вагала како да реагује на конфликт у Украјини и на западне санкције. У поређењу са 2013, појавило се неколико индикативних разлика”, пише лист.

 

„У новом документу се користе знатно оштрије формулације поводом НАТО. У њему се тежиште преноси на регионална питања и стабилност на Блиском Истоку и северу Африке, са позивањем на формирање коалиције за борбу против Исламске државе. Осим тога, одређеније је показано да Русија пристаје да има посла са САД само на принципима међусобног уважавања”.

 

„Најважније је што се подвлачи заоштравање глобалних противречности са упозорењем да ће се регионалне државе чешће уплитати у регионалне конфликте који ће бити бременити ескалацијом криза”.

 

Stratfor процењује да политичке промене у САД и Европи могу повећати утицај Русије у земљама бившег СССР, а да Кијев истовремено може остати без беспоговорне подршке Запада у свом конфликту са Москвом.

 

Председник Руске Федерације Владимир Путин је указ о новој Концепцији спољне политике Русије потписао 1 децембра.

 

Ката

Тагови: ; ; ;