Чекајући да Трамп дефинитивно стане на чело САД, Марфи Донован у чланку за The American Thinker наводи највећа достигнућа новоизабраног Председника САД.

 

Трамп је успео да преузме контролу над једном од две највеће странке у САД упркос препрекама и саплитањима из сопствене партије. Међутим, републиканцима је Трамп потребан више него они њему, па ће се или прилагодити Трамповом прагматизму, или ће Трамп створити нову странку.

 

1q

 

Поразио је америчке медије који су својим лажима, злобом и мржњом покушавали да утичу на исход предизбора у САД. Америка ће се много пре опоравити од Трампове реторике него што ће бирачи заборавити Хиларино понашање и објаве у штампи и на телевизији.

 

Трамп је успео да врати политици интегритет. Док су Хиларине присталице говориле „ја сам уз њу“, Трамп је одговарао „ја сам уз вас“.

 

Када су Трампа питали колико ће да зарађује на месту Председника САД, он је рекао „долар годишње“. Хилари је на питање о чековима на велике суме одговорила са: „Узела сам оно што су ми понудили“.

 

Спасао је амерички судски систем. Након победе је добио могућност да уведе ред у Министарству правде и FBI, након што је судија Соња Сотомајор изјавила да пол, порекло и боја коже могу да утичу на одлуку суда у корист оптуженог, а судија Гинсберг је јавно говорио против Трампа што је незабележно кршење традиције.

 

Трамп је торпедовао имиграциону инертност. Деценијама ни једна странка није ништа чиниле у циљу пооштравања услова имиграције и повећања заштићености границе. А Трамп је поставио логично питање: На који начин ће Америка са отвореним границама заштити националну безбедност и победити тероризам и исламски џихад?

 

Трамп је вратио популарност емиграцији. Холивудски позери и јефтине диве шоу бизниса су обећале да ће напустити САД уколико он победи.

 

Иако још није ушао у Белу кућу, Трамп је ресетовао спољну политику САД. Указао је на неопходност промене курса по питању Европе, Русије, Израела и исламског света. Он је пробушио мехур глобализма. Ако је концепција светске Владе и глобализма доживела са Brexit, онда ју је Трампова победа докусурила тако што је довела у питање интервенције и наивну спољну политику, слабе трговинске споразуме и савезе. Он је кардинално променио спољну и војну политику и то набоље.

 

Трамп је ставио тачку на хуманитарне интервенције. Са њим на челу, мали ратови у оквиру такозваних хуманитарних интервенција ће се водити или не. Концепција рата у којој САД улазе само ради победе или неће улазити у сукоб би могла да постане нова доктрина.

 

Трамп је ставио тачку на владавину режима Бушових, Клинтонових и Обаме. Ако на месту врховног команданта буде исто толико ефикасан као и током предизборне кампање, САД могу да буду само на добитку.

 

Ката

Тагови: ;