Према незваничним резлутатима, на основу 100 одсто пребројаних гласова на данашњим председничким изборима у Аустрији победио је Александер Ван дер Белен, независни кандидат кога подржавају Зелени. Кандидат деснице Норберт Хофер признао пораз.

248204

Александер ван дер Белен је освојио 51,69 одсто гласова, а кандидат десничарске Слободарске партије (ФПО) Норберт Хофер 48,32.

 

У ове резултате нису укључени гласови предати путем поште, на основу којих ће Ван дер Белен, према процени Института АРГЕ, освојити укупно 53,3 одсто гласова, док ће Хофер пасти на 46,7. Статистички простор грешке износи још само 0,4 одсто, што значи да даље пребројавање гласова не може утицати на коначни резултат.

 

Међународна заједница страховала је од могућег Хоферовог избора, јер се спекулисало да ће тражити иступање Аустрије из Европске уније, и уједно ојачати десницу широм старог континента.

 

Ван дер Белен оценио је да је његова победа над противкандидатом Слободарске партије Норбертом Хофером на председничким изборима у Аустрији победа проевропске Аустрије.

 

«Од почетка сам се борио за Аустријанца који је проевропски оријентисан», рекао је Ван дер Белен на телевизији, преноси АФП.

Додао је да су његовој победи допринеле и «старе вредности које је промовисао», као што су слобода, једнакост и солидарност.

 

У првој изјави након избора ван дер Белен је саопштио да жели да буде председник свих Аустријанаца, и да ће прићи и гласачима свог противкандидата Норберта Хофера и његове Слободарске партије. Циљ му је, како је нагласио да грађани Аустрије током времена кажу «види то је наш председник».

 

Припремама за мандат на месту председника Аустрије Ван дер Белен ће се посветити, како је најавио, од идуће недеље.

 

«Мој претходник Хајнц Фишер ће ми у томе сигурно помоћи», зкључио је Ван дер Белен.

 

Норберт Хофер раније је на својој Фејсбук страници признао пораз.

 

Хофер је изразио жаљење што није пошло за руком да победи, те се захвалио бирачима на подршци и најавио наставак своје политичке каријере.

Извор РТС.

 

Тагови: ; ;