Председнику хрватске владе Андреју Пленковићу излази на нос посета Украјини и понуда хрватских услуга за мирну реинтеграцију територија, пише “Јутарњи лист ”.

 

poderana-hrvatska-zastava

 

“Чињеница је да је хрватска политика спрам Русије – и економска и дипломатска – годинама вођена као да никога није било код куће ни на Пантовчаку, ни у Банским дворима, да две године није именован амбасадор у Москви, што је испод нивоа безобразлука, да у Загребу нису сами са собом начисто како ће с Москвом. С друге стране, видимо да Москва има идеју како са Загребом, јер чим дрекне: “Бу!” код нас одмах одјекује хорски домољубно: ‘Ајме нама!”,  наводи  загребачки портал.

 

 

Они истичу  да директно упозорење да “Хрватска неће добро проћи” ако се не упристоји и не повинује руским потребама није почела доласком Пленковића у Банске дворе, па стога и није резултат неке Пленковићеве “грешке”.

 

Загребачки портал наводи да се  ових дана у  Загребу поставља реторичко питање: “Заиста, ко је Хрватску позвао посредовати у глобалном надметању великих сила и шта она ту уопше може да учини, осим да се замери једној од њих?”

 

“Та слика Хрвата који евентуално има своје мишљење али се, према потреби, с њиме не слаже и за сваки случај додаје: “немојте шта замерити”, та слика Хрватске која, заправо, нема права на став у европској политици док је неко не позове, та фанфара незамерању како нас не би ошинули по ушима или, још болније, по џепу, та химнодија “хрватском ћутању”, показује дубоко усађен принцип антидемократичности који није само политичка него, заправо, и карактерна појава”, наглашава “Јутарњи лист ”.

 

 

 

 

 

Јутарњи лист

 

 

Тагови: ; ;