Професор Дипломатске академије Министарства иностраних послова Русије Јури Белобров назвао је данас политику проширења НАТО-а «стратешком грешком» и оценио да ће се односи Алијансе и Русије у перспективи погоршавати што ће свет учинити «мање безбедним местом».

 

nato-2

«Та конфронтација ће увући већи број невољних земаља и продубити јаз. Довешће до незабележеног повећања наоружања и на дужи рок ће ослабити обе стране (Русију и НАТО), а свет учинити мање безбедним местом», оценио је Белобров на међунаром скупу у Подгорици.

 

Скуп је посвећен односима НАТО-Русија и последицама на Западни Балкана, а организатор је Атлански савет Црне Горе.

Уз ограду да су његови ставови лични и да не представљају став званичне Москве, професор руске Академије је оценио да проширење НАТО на Западни Балкан «неће допринети безбедности региона и чланица Алијансе, већ ће продубити безбедносни јаз».

«Проширење је погрешан корак у време када се НАТО и Русија боре против заједничких, глобалних непријатеља на Блиском истоку где је та сарадња неопходна», казао је Белобров.

 
Професор руске дипломатске академије је мишљења да Балкан неће бити «регион сукоба», али предвиђа да ће новим проширењима и уласком Црне Горе доћи до погоршања односа са Русијом и до «подривања политичког јединства у земљи».

Он сугерише НАТО-у да преиспита политику проширења и њену последицу на регион и шире.

Професор Факултета друштвених наука Универзитета у Љубљани Антон Гризолд оценио је да је од «изузетне важности» посвећеност НАТО-а проширењу на регион Балкана.

Сматра да је интерес Русије да изазове поделе између ЕУ и НАТО-а, јер званична Москва заступа политику мултиполаризма, дезинтеграције и протекционизма.

Гризолд је мишљења да ЕУ и НАТО треба да јачају сарадњу, те да би «била грешка» не јачати и везе са Русијом, «која је не само део проблема, већ и решења».

Бивши министар иностраних послова Црне Горе Миодраг Влаховић је казао да је процес учлањења Црне Горе у НАТО готова ствар.
Он је заговорник тезе «прво чланство у НАТО, па онда политичка промена».

 

«Да се политичка промена догодила пре чланства, та интеграција би била доведена у питање и то на бруталан начин», додао је он.

Тагови: