УН су интерном истрагом идентификовале 25 припадника мировних снага из Бурундија и 16 из Габона који су оптужени за сексуална злостављања и експлоатацију у Централноафричкој Републици током 2014. и 2015. године, изјавио је портпарол УН-а Стефан Дижарик.

 

052335

 

«Одговорност за даљу истрагу лежи на Бурундију и Габону», рекао је Дижарик, додајући да је УН затражио да ове државе испитају идентификоване војнике.

 

Мировна мисија УН у Централноафричкој Републици која броји 12.000 војника суочила се са наводима о сексуалном насиљу током свог ангажмана.

 

Мисија је почела у априлу 2014. године да би зауставила непријатељства између муслиманских Селека побуњеника и антибалака хришћанских милиција.

 

Централоноафричка Република која има залихе уранијума, злата и дијаманата, пролази кроз највећу кризу у својој пола века старој независности која је почела када је Селека збацила председника државе Франсоа Бозизеа.

 

Француске трупе које су биле распоређене у посебној мисији у овој бившој француској колонији, такође, су биле оптужене за злоупотребе.

 

Војнике из Габона и Бурундија идентификовало 45 вероватних жртви из Централноафричке Републике.

 

 

Тагови: ; ;