Вашингтон је обавестио Москву да не може да започне раније планиране консултације о Алепу са нашим експертима и да повлачи сопствене предлоге за разрешење ситуације, изјавио је Сергеј Лавров.

 

alep

 

Шеф руске дипломатије навео је да су консултације биле планиране за 7. децембар у Женеви, па додатно открио:

 

„Синоћ су нас обавестили да су се предомислили и да повлаче документ са својим предлозима. Сада имају нови документ који, ако нас није преварио утисак после првог читања, све враћа на старо. Нове иницијативе личе на покушај да се добије на времену које је потребно милитантима да предахну и да попуне резерве“.

 

 

Ситуацију са женевским консултацијама, о којима је реч, Лавров је назвао „детективском“.

 

Претходно је руски министар објаснио да су се повучени предлози тицали конкретних маршрута и рокова за излазак милитаната из Алепа.

 

Лавров је, коментаришући америчке предлоге, нагласио да ће сви који буду одбили да напусте источни део Алепа бити сматрани терористима.

 

Можда се ради о случајној временској димензији, али је чињеница да су Американци повукли предлоге за извлачење побуњеника и терориста из Алепа након што су здружени одреди њихове две значајне формације Џејш ал-Фатах и Фатах Халеб покушали да заједничким налетом поврате квартове које су изгубиле последњих дана.

 

После две недеље одбрамбених борби, губитака и повлачења, ово је био покушај контранапада на позиције сиријске армије у деловима Алепа ел Мејсару, ел Катерџију и Забадији. Заправо, прво су ударили на Забадију, али нису успели да се пробију, упркос великим губицима. Потом су покушали са ел Мејсаром и њл Катарџи, али опет нису прошли.

 

Амбасадор Сирије у УН, Башар Џафари, саопштио да је испод власти терориста у источном Алепу ослобођено 100.000 његових житеља. Истовремено је за САД, Велику Британију и Француску рекао да су то „три мускетара који штите тероризма“.

 

У међувремену је и амерички лист Волстрит журнал (The Wall Street Journal) објавио да је дошло време да се Запад помири са поразом у Алепу, тим пре што га не може спречити.

 

Исти лист наводи речи Мохамеда аел Шејха, за којег тврди да је један од вођа „опозиције у Алепу“:

 

„Устаници већ помишљају на напуштање источног Алепа. Код многих је опао борбени морал јер су очајни што не могу да се пробију из обруча“.

 

Волстрит журнал наводи и да су опкољени „устаници“ формирали комитет за преговоре са владиним снагама о напуштању Алепа, али да са њима још нису успоставиле везу ни контакт.

 

 

 

Факти

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;