САД одржавају значајне односе са Италијом, а последице исхода референдума о уставној реформи тек ће се видети, саопштила је Бела кућа, јавља Ројтерс.

 

italy-renzi-t45

 

«Не треба прешироко говорити о потенцијалним последицама оваквог исхода», рекао је портпарол Беле куће Џош Ернест на конференцији за новинаре, упозоривши да не треба правити сувише уска поређења са земљама у којима је популистичко расположење навело Британце да иступе из ЕУ, а Американце да изаберу Доналда Трампа за председника.

 

«Свака земља је другачија. Постоје неке шире тенденције које су вредне анализе, али постоји и опасност од прекомерног упрошћавања тих анализа», закључио је Ернест.

 

У Италији је одржан референдум о уставним променама који је имао за циљ јачање централне власти и радикалну промену парламента кроз смањење и ограничавање моћи Сената.

 

italija-referendum-plakati-ne-foto-reuters-1480927344-1051019

 

Италијански премијер Матео Ренци је на конференцији за новинаре у Риму рекао да преузима пуну одговорност за убедљив пораз на референдуму.

 

Он се јавности обратио након што су објављени прелиминарни незванични резултати, према којима је против уставних реформи које је Ренци предложио гласало између 57 и 61 одсто гласача, док је «за» било између 39 и 43 одсто.

 

Ренци, после две и по године владавине, вечерас ће и званично предати оставку председнику Италије. У исто време председник Италије Серђо Матарела замолио је премијера те земље Матреа Ренција да одложи оставку док у парламенту не буде усвојен буџет за следећу годину, јавља «Ројтерс».

 

 

 

Извор: Ројтерс

Тагови: ; ; ;