Четири хиљаде полицајаца је на атинским улицама са задатком да спречи нереде који се понављају сваке године приликом обележавња годишњице смрти петнаестогодишњег Александроса Григоропулоса који је погинуо од полицијског метка.

 

Atina, 17. februara 2012 - Studenti bacaju predmete na policiju za vreme protesta protiv štednje u Atini. Tenzija izmedu Atine i drugih evropskih prestonica je dostigla nove visine nakon što su ministri u eurozoni odložili odluku o spašavanju sporazuma za sledeci ponedeljak i pošto su zatražili vece požrtvovanje od Grcke. TANJUG / AP / Thanassis Stavrakis / sl

 

 

И ове осме годишњице  дошло је до жестоких  сукоба полиције и  демонстраната чији је број све већи. Полиција се за сада уздржава од примене сузавца и енергичних мера.

 

Страхује се,поготово током ноћи, од нереда већих размера у којима сваке године страдају централне градске улице и паркирана возила.Надлежне службе су откриле складиште са стотинак запаљивих бомби које су,сасвим сигурно,биле припремљене за „рат са полицијом”.

 

Пре осам година приликом демонстрација полиција  је пуцала у  ненаоружаног петнаестогодишњег младића Александроса Григоропулоса који је подлегао ранама.Била је то ноћ која је променила модерну историју Грчке јер је хиљаде људи спонтано изашло на улице Атине и других градова са једним питањем:„Зашто?“

 

Григоропулос је постао симбол отопора власти, полицији, позив на национално незадовољство…

 

Читаве породице су биле на улицама са ђацима и студентима који су захтевали одговорност полиције и владе за смрт младића.

 

Цео свет пратио је нарастање националног револта, левичарске партије и организације позвале су Грке на марш незадовољства, протести против полицијске репресије пренели су се на многе градове у Европи.

 

Али врло брзо,те 2008.године, све се претворило у општи хаос када су мирне демонстрације грађана, анархисти искористили за дивљање  и уништавање…

 

Центар Атине био је тада са поприште жестоких сукоба „капуљаша” који су скривајући лице данима палили све пре собом… Чак и Божићно дрво на Тргу Синтагма после чега оно више никада није постављано нити украшавано.

 

Тада је уништено и спаљено 374 малих и 40 великих радњи,16 банака,три позоришта,д ва супермаркета и причињена штета од 50 милиона евра. Слично је било и у другим већим грчким градовима!

 

Два полицајца одговорна за смрт младића су осуђена, али касније су ослобођени. Млади Грци то не заборављају и полиција постаје стална мета незадовољства, напада и разрачунавања.

 

 

«Политика»

Тагови: ; ;