Како наводе из ове организације, неприхватљиво је да већина Срба са подручја Приједора који су носили оружје у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату страхују да ће бити процесуирани за ратне злочине.

 

070823

 

Понашању Суда Босне и Херцеговине за ратне злочине мора се стати на крај, а у томе је неопходна подршка надлежних институција Српске – став је приједорских бораца.

 

«Ово превазилази сваку мјеру и мислим да Влада РС треба да формира канцеларију за одбрану процесуираних људи из редова војске Републике Српске», изјавио је данас Зоран Предојевић, предсједних Борачке организације Приједор.

 

 

На подручју Приједора и околине рано јутрос је ухапшено осам лица осумњичених за ратни злочин над бошњачким становништвом у лето 1992. године.

 

Ухапшени су Слободан Тарањац, Миодраг Глушац, Ранко Бабић, Маринко Праштало, Ранко Дошеновић, Здравко Панић, Триво Вукић и Милан Вукић.

 

Њих су по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ, а на више локација које користе врше се претреси.

 

У саопштењу је наведено да су ухапшени осумњичени да су у својству припадника Кризног штаба, војске и полиције крајем јула 1992. године учествовали у незаконитом заробљавању око 120 мушкараца, међу којима је било 15 малољетних лица, на подручју мјеста Миска Глава, који су након тога заточени у дому културе и оближњем стадиону гдје су три дана мучени.

 

Из Тужилаштва наводе да је током заточења издвојено и убијено између 10 до 15 лица, а остали су одведени на локалитет Љубије, гдје су убијени хицима из ватреног оружја.

 

Само је неколико жртава успело да прежиби стрељање и њихова сведочења била су од кључне важности за расветљавање овог злочина, наводи се у саопштењу.

 

Након рата, убијене жртве су пронађене и ексхумиране у масовним гробницама на локалитету Редак један и Редак два, а 10 тела пронађено је на локалитету Хозића камен 2016. године, додају из Тужилаштва БиХ.

 

Припадници Сипе осумњичене ће након лишења слободе предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога донети одлуку о покретању предлога за одређивање притвора или мера забране у складу са законом.

 

 

 РТРС

Тагови: ; ; ; ; ;