Русија и Кина у понедељак су блокирале нацрт резолуције о хуманитарној ситуацији у Алепу. Њени аутори су Египат, Шпанија и Нови Зеланд. У документу се позива на прекид ватре у Алепу, укључујући и прекид напада на положаје терористичке групе Нусра фронт и ДАЕШ на седам дана.

 

сбун

 

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин изјавио је да је коначна верзија документа представљена само неколико сати пре гласања. Против нацрта гласала је и Венецуела, а Ангола је била уздржана. Од почетка сукоба у Сирији 2011. године Русија је шести пут гласала против нацрта резолуције о ситуацији у тој блиско-источној земљ

 

«Сирија изражава захвалност Русији и Кини због употребе права вета на нацрт резолуције који проглашава примирје, а не предвиђа излазак бораца из источног Алепа. Такво примирје пружиће прилику терористима да се прегрупишу и понове своје злочине“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Сирије.

 

 

У саопштењу Министарства наглашава се и да Дамаск, са своје стране, намерава да појача пружање сваке врсте помоћи грађанима који су били жртве милитаната.

 

„Елиминисање тероризма је једини начин да се олакша патња невиних цивила и да им се обезбеди пристојан живот у безбедности и стабилности“, саопштило је Министарство спољних послова Сирије.

 

 

Тагови: ;